НАЧАЛНА СТРАНИЦА
БЕЗПЛАТНО ПУБЛИКУВАНЕ
ПУБЛИКУВАНИ ТВОРБИ
ЗА НАС
ОБРАТНА ВРЪЗКА

Bookwheel - Разкажи нещо интересно!

уеб-дизайн и програмиране

Публикувани автори > mefkata - Жрицата

Първата глава е публикувана на сайта ни на 02.05.2007, 01:27

Из "Жрицата":

Полюбувай се на слънцето, на коктейлите край минералния басейн, на някоя топла компания. Просто се отпусни…- думите на генерала звучаха бащински, въпреки, че бяха на една възраст. С топла, сякаш непресторена загриженост.
Беше си заслужил почивката! Но от какво да почине? Това той вършеше цял живот, не умееше и не знаеше нищо друго.
- Виж света, може би се е променил. - Тези думи се врязаха дълбоко в съзнанието му.
Виж света, може би се е променил! ...
***
Уискито се стече бавно по гърлото, запали за малко слънчевия сплит и после меко се разля с благотворна топлина по стените на стомаха. До главата нямаше да стигне. В такива случаи никога не стигаше до главата - там бе прекалено наблъскано с емоции, мисли, спомени, очаквания, за да има място за алкохола. Оставаше в стомаха, в краката, в ръцете, но никога в главата. Съзнанието му бе обречено на вечна яснота и деловитост. Съобразителността му по-скоро се изостряше. Механизма за съхранение действаше.
Сега желаеше да изключи този механизъм. На оцеляването, на разумността...
***
...Едно от влачещите се тела скимтеше с тънък гласец. Вдигна го с една ръка за якето, без да изпита особени трудности и се взря отблизо.
Беше дете! Момиче на не повече от 14-15 години. Хълцаше и се опитваше да каже нещо през кървавата маса, в която се бе превърнала устата й. Изплю събралата се кръв, която потече по брадичката й, носеща малки бели късчета от счупените й зъби.
Първо го чу като шепот, а после и по-ясно:
- Майната ти! Майната ти!
***
...Само за няколко часа миналото, настоящето и бъдещето му се бяха разпаднали на малки парченца, на песъчинки събрани в края на пътя, които преминаващия автомобил разпръскваше в безумен вихър. Бе изгубил основа под краката си, посоката, вярата. Себе си! Беше сигурен, че никога няма да стигне до тук.
Но не виждаше друг изход...

Глави

- Жрицата - Глава І, от 02.05.2007, 01:28

- Жрицата - Глава ІІ, от 02.05.2007, 01:34

- Жрицата - Глава ІІІ, от 02.05.2007, 01:36

- Жрицата - Глава ІV, от 02.05.2007, 01:39